Het uit Amerika overgewaaide fenomeen Black Friday lijkt ook in Nederland steeds meer consumenten tot aankopen te verleiden. Het aantal pinbetalingen lag in elk geval een stuk hoger dan vorig jaar op de vrijdag die door winkels wordt gepromoot als koopjesdag: 19 miljoen betalingen werden met de pinpas gedaan, 21 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Betaalvereniging Nederland.

In totaal waren de pinbetalingen goed voor zo’n 475 miljoen euro aan omzet. Via het online betaalplatform iDEAL werden 3,5 miljoen betalingen verricht, bijna de helft meer dan vorig jaar op de ‘zwarte vrijdag’. De omzet online bedroeg 275,5 miljoen euro en dat is volgens de Betaalvereniging, waarbij alle grote banken zijn aangesloten, een dagrecord.

De pinbetalingen kwamen ook in de buurt van het dagrecord, dat op 23 december vorig jaar ligt. Toen werd 521 miljoen euro omgezet op deze manier.

Betaalvereniging Nederland baseert zich op cijfers van één grote transactieverwerker, equensWorldline. Op basis daarvan is een inschatting voor het hele land gemaakt. Cash- en creditcardbetalingen zijn buiten beschouwing gebleven.