Nieuws van vandaag
  1. Rotterdamse popgroep zing met 30 landen tegen Corona
  2. Oproep horeca-eigenaar Melvin Oostrum: ‘1,5 meter horeca bestaat niet’
  3. 110.000 uitgedeelde tulpen bij ziekenhuizen en verpleeghuizen in Regio Rijnmond
  4. Ondernemers slaan handen ineen om eenzame mensen hart onder de riem te steken
  5. Meer restaurants aangesloten op Uber Eats in coronaperiode

Dean Bowen nieuwe stadsdichter van Rotterdam

Oud-stadsdichter Derek Otte draagt het stokje over aan Dean Bowen. Bowen vervult komende twee jaar de rol als stadsdichter door diverse gedichten te schrijven over Rotterdam, haar inwoners en Rotterdamse actualiteiten.

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij trad eerder op in binnen- en buitenland en publiceerde in diverse literaire tijdschriften. In 2018 debuteerde hij met zijn bundel Bokman en dat leverde hem een nominatie op voor de C. Buddinghprijs. Een terugkerend thema in zijn werk is identiteit. Hij gebruikt het gedicht graag om mensen inzicht te geven in de rol die identiteit speelt in onze maatschappij. Zelf zegt hij daarover: ‘Ik zet het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen.’ Er zijn ideeën genoeg voor de komende twee jaar. Bowen wil het gesprek met de stad aan gaan en de stem van de individuele wijken van Rotterdam ontdekken. Ook wil hij heel graag een jeugd-stadsdichter in het leven roepen om poëzie dichter bij de jeugd te brengen.

Tijdens het afscheid van oud-stadsdichter Derek Otte dichtte wethouder Kasmi: ‘Ik zou je hiervoor kunnen bedanken met een gedicht van mijn eigen hand:

Maar hoe dicht je voor een vakman
die het zelf zoveel beter kan?
Die raakt met elk woord.
En vele Rotterdamse harten bekoort,
omdat hij weet hoe het hoort.

Daarom, Derek kies ik liever een gedicht van jou:

Het voorbije heeft een reden
Net als wat er staat te wachten
Ik neem mij niet zo heel veel voor
Heel veel liever laat ik achter

Bedankt Derek Otte. Jij dichtte de stad aan de Rotte!’

Het eerste verzoek aan Bowen is al binnen. Wethouder Kasmi: ‘voordat aanvragen vanuit de stad gaan binnenstromen, nodig ik je alvast uit om een van de komende raadsvergaderingen op het stadhuis te openen met een gedicht.’

 

FotoGemeente Rotterdam/Joke Schut

Deel dit artikel