Na een succesvolle proef met opgefleurde containers in de Tarwewijk breidt de gemeente de proef uit naar zeven straten in vijf andere wijken. Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem op verschillende plekken in Rotterdam. De gemeente probeert dit met verschillende maatregelen te voorkomen. Zoals publieksvoorlichting in de wijken, boetes voor naast de containers geplaatste zakken en het vaker legen van containers als dat nodig blijkt. Een nieuwe methode om het probleem op een positieve manier aan te pakken is containers een groene uitstraling geven.

Kunstgras en buxushagen
In maart 2018 werd op vier plekken in de Tarwewijk (zie foto hierboven) begonnen met het opfleuren van ondergrondse containers met kunstgras met bloemen en buxushagen. Dat leverde niet alleen veel positieve reacties op, maar zorgde vooral ook voor veel minder afval en grofvuil naast deze containers. In de eerste maanden trof de gemeente in de Tarwewijk 75% minder afval aan rond de opgefleurde containers. Drie maanden later is het aantal naastplaatsingen zelfs afgenomen met 85%. De resultaten van de lange termijnmeting laten zien dat dit nog steeds leidt tot 70% minder naastplaatsingen. Op de locatie waar de kunstgras met bloemen werd verwijderd, nam het aantal naastplaatsingen juist weer toe.

Fleurige containers in vijf wijken
De positieve resultaten in de Tarwewijk zijn reden voor de gemeente om de proef uit te breiden. Vanaf woensdag 30 januari staan er in 5 wijken, op 7 locaties, 15 containers met kunstgras, bloemen en buxushagen. Deze staan in Oud-Crooswijk (Pijperstraat en Lettersnijderpad), Liskwartier (Voorburgstraat), Bospolder-Tussendijken (Grote Visserijstraat), het Nieuwe Westen (Duyststraat) en Hillesluis (Polderstraat). Wethouder Bert Wijbenga verankerde woensdagmiddag een grasmat met buxushaag bij een ondergrondse afvalcontainer in de Voorburgstraat (Liskwartier) ter hoogte van nummer 217.

Afval naast de container grote ergernis
Wethouder Wijbenga is blij met de uitbreiding. ‘Helaas zie ik regelmatig afval naast de afvalcontainers. En net als veel andere Rotterdammers erger ik me hier flink aan. De gemeente ruimt veel op en doet veel aan het voorkomen van naastplaatsingen. Ook maken we het Rotterdammers zo makkelijk mogelijk om hun afval kwijt te kunnen en zich te houden aan de regels. Maar bewoners zijn zelf ook verantwoordelijk voor het schoon houden van de stad.’ De wethouder roept bewoners op vaker een afspraak te maken om grofvuil op te laten halen en om rommel op straat bij de gemeente te melden via Rotterdam.nl/meldingen of met de app Buiten Beter.

Containeradoptanten
De gemeente is ook erg blij met de bijna 900 containeradoptanten die samen met de gemeente de plek rondom wijkcontainers schoonhouden. Tijdens de laatste wervingsactie in december en januari hebben 64 Rotterdammers zich aangemeld een container te adopteren. Containeradoptanten krijgen hiervoor een bezem, een grote schep, handschoenen, een knijper, vuilniszakken, een containersleutel en jaarlijks een leuke attentie. Ook ontvangen de ‘beheerders’ van de container een unieke code, die zij gebruiken als ze bij de gemeente melding maken van rommel rond hun container of een verstopte container. Meldingen van containeradoptanten worden met voorrang behandeld. De gemeente zorgt ervoor dat het probleem binnen 24 uur is opgelost.

Fleurige containers in meer gemeenten
De hoop is dat meer fleurige containers in de hierboven genoemde straten ook daar gaan helpen tegen het naast de containers plaatsen van vuilniszakken of andere zaken. Ook andere gemeenten hebben het Rotterdamse idee inmiddels omarmd, zoals Oss, Amstelveen, Oudenbosch en Dordrecht.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel