Gemeente Rotterdam brengt looproutes in kaart en haalt obstakels weg, zodat ouderen veilig en zelfstandig naar buiten kunnen. In Overschie zijn de eerste looproutes vrij van obstakels gemaakt. De looproutes worden over heel Rotterdam uitgebreid.

Toegankelijke en veilige woonomgeving
Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. De woonomgeving is daarbij heel belangrijk, die moet toegankelijk en veilig zijn. De afgelopen maanden zijn daarom de looproutes in kaart gebracht tussen ouderenlocaties naar OV-punt, naar winkelgebied, eerstelijnshulp (dhuisarts, fysiotherapeut), openbare gebouwen (bibliotheek, VraagWijzer), speel- en ontmoetingsplekken.

Pilot Overschie
Met een pilot in Overschie onderzocht een groep ouderen en mensen met niet aangeboren hersenletsel samen met de gemeente, ouderencoach en wijkverpleegkundige twee routes in praktijk. Deze routes leverden een lijst van opmerkingen op. Van scheefliggende tegels, opdrukkende wortels, scheefstaande bankjes tot te brede voegen tussen de tegels. Een deel van de problemen was snel opgelost, aan andere obstakels wordt nog gewerkt en een enkel probleem is niet (direct) op te lossen. Ook levert deze praktijkronde veel informatie op die gebruikt wordt bij het beheer en onderhoud van de voetpaden.

De gemeente gaat samen met betrokkenen en ouderen deze werkwijze ook in andere delen van Rotterdam inzetten, om samen te zorgen voor een veilige en toegankelijke stad.

Deel dit artikel