Langs de kade aan het Grotekerkplein is een lage vlonder met (zit)treden aangelegd. Hierdoor kunnen bezoekers van het stadspark dichter bij het water zitten. Ook kunnen kano’s en andere kleine bootjes makkelijker aanleggen. Wethouder Bert Wijbenga (onder andere buitenruimte) en kanovaarders van kanovereniging Never Dry en Outdoor Valley namen dinsdag 12 maart de nieuwe vlonder officieel in gebruik.

Elf aanlegplaatsen
Het Grotekerkplein is onderdeel van het vaarroutenetwerk op de Rotte. Aan de hand van dit netwerk is een route over het water eenvoudig uit te stippelen. De vlonder in de Delftsevaart (uitloper van de Rotte) is 45 meter lang en biedt minimaal elf aanlegplaatsen voor eenpersoonskano’s en sloepjes.

Touwen in het water
Niet alleen de mens kan nu meer genieten van het water, ook plant en dier komen aan hun trekken. Aan de stalen constructie onder de vlonder hangen dikke touwen. Mosselen en planten hechten zich aan die touwen en zuiveren het water. Bovendien wordt het water onder de vlonder een interessante plek voor vissen.

Aantrekkelijkere rivieren
De aanpak van de kade aan het Grotekerkplein is onderdeel van het programma Rivieroevers. Hierbij maakt de gemeente Rotterdam – samen met allerlei partners – de Rotte, Nieuwe Maas en Schie aantrekkelijker om te recreëren. Hardlopen, beetje vissen, struinen door het groen, varen, terrasje pikken of liggen in het gras.

Naast het Grotekerkplein worden langs de Rotte ook de oevers van de Leuvekolk, Linker Rottekade en Crooswijksebocht opnieuw ingericht.

Bron&foto: gemeente Rotterdam