Vanavond kleurt zowel de Erasmusbrug als de Euromast geel in het kader van het 100 jarig jubileum van de gele trui van de Tour de France. Ook is het om middernacht nog 100 dagen tot de start van Tour de France die dit jaar in Brussel plaatsvindt op 6 juli.

Het gehele jaar door eren steden de gele trui om de speciale betekenis die de trui heeft voor de wielersport. Zo ook Rotterdam. Wethouder Sven de Langen: ‘Rotterdam is een echte wielerstad. Wij willen de Tour graag weer naar Rotterdam halen en de Grand Départ in 2023, 2024 of 2025 organiseren in onze mooie stad. Onze kandidatuur hebben we inmiddels toegelicht aan de Aumary Sports Organisation (ASO), de volgende stap is dat we een bid uitbrengen.’

In 2010 trok de Rotterdamse Grand Départ een miljoen bezoekers en gingen beelden van de stad de wereld over. In 2015 doorkruiste de Tour Rotterdam in de rit naar Neeltje Jans.

Gele trui
Tijdens de elfde editie van de Tour de France in 1919 creëerde Henri Desgrange, oprichter en directeur van deze race, de mythe van de ‘Maillot Jaune’ in de kleuren van de krant L’Auto, die in die tijd de hoofdsponsor van de Tour was. Vanaf dat moment kon iedereen de eerste van de algemene rangschikking vanzelf tussen de renners herkennen. De gele trui wordt voor het eerst toegekend op 19 juli, terwijl de Tour al aan de gang is. En het is meteen raak, want hij is onmiddellijk ingeburgerd bij zowel de renners als bij het publiek, en een ware blikvanger van elke rit.

Joop Zoetemelk en Jan Janssen
Inmiddels is het dus 100 jaar geleden dat deze felgele trui voor de renners werd ontworpen! De droom van kinderen, het ideaalbeeld van amateurs, de mythe van renners, het symbool van succes. Sinds de Gele Trui bestaat, hebben zeventien Nederlandse wielrenners deze met terechte trots gedragen waarvan Joop Zoetemelk maar liefst 22 keer! Zoetemelk was in 1980 de tweede Nederlander – en voorlopig de laatste – die in Parijs finishte met de gele trui om zijn schouders. In 1968 ging Jan Janssen hem voor.

Foto: Chris Bonis