De politie ontmantelde in 2018 minder hennepkwekerijen dan het jaar ervoor. Werden er in 2017 nog 4670 kwekerijen ontdekt, in 2018 waren dat er 3913. In de Eenheid Noord-Nederland nam het aantal ontmantelde kwekerijen juist toe: van 404 in 2017 tot 436 vorig jaar.

‘Het aantal opgerolde kwekerijen loopt al een aantal jaren terug’, reageert John Jespers, landelijk hennepcoördinator. ‘Ter illustratie: in 2014 ontmantelden we er nog 6006.’ Er zijn vermoedelijk meerdere redenen voor de afname. Jespers vermoedt dat het onder meer te maken heeft met de prioriteiten van de lokale driehoeken (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie). ‘Elke driehoek heeft te maken met een scala aan misdrijven. Zij moet – onder meer op basis van capaciteit – keuzes maken welke zaken worden opgepakt en welke niet.’

Foto: politie