De Nederlandse kust ligt vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Maar waar dienden die bunkers nou precies voor en hoe zien ze er van binnen uit? Kom kijken en luisteren tijdens Bunkerdag op 25 mei. Nazi-Duitsland legde tijdens de oorlog langs de kust een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan. Deze Atlantikwall bestond uit talloze bunkers, tankwallen en loopgraven op strategische plekken, onder andere Hoek van Holland. Hiervoor moest de oude kern van ‘Hoek’ gesloopt worden, en de bewoners geëvacueerd.

Tijdens de Bunkerdag kunt u een kijkje nemen in een aantal bunkers. Het ondergrondse gangenstelsel van de Markostand verbindt meerdere grote bunkers met elkaar. Het bunkercomplex vormde het hoofdkwartier van de Duitse Marine kustartillerie. De Markostand bestaat onder meer uit een observatiepost waaruit in oorlogstijd de zee kon worden overzien. Ook waren er verschillende ruimtes voor communicatie en het bestuderen van kaarten.

U kunt met een gids het gangenstelsel van het Vinetaduin bezoeken. Maar u kunt ook op eigen gelegenheid door het natuurgebied langs de vele bunkers wandelen.

Meer informatie
Wanneer: zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur
Waar: in Hoek van Holland (en andere plekken in Nederland)
Kosten: zes euro, kinderen van 4-12 jaar drie euro, kinderen onder vier jaar gratis

Kijk voor meer informatie en tickets op de website bunkerdag.nl.

 

Deel dit artikel