Vanaf maandag 27 mei kunnen mensen hun bloeddruk laten meten bij één van de zes tijdelijke meetlocaties in Rotterdam. Het is belangrijk om de hoogte van je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar vergroot wel de kans op een hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op regelmatig de bloeddruk te (laten) meten. Als het nodig is, kunnen mensen dan tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen. Om het meten voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting van 27 mei tot en met 8 juni bloeddrukmeetpunten in op openbare plaatsen, zoals supermarkten en bibliotheken.

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders tussen 30 en 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Van hen weet 2 op de 5 niet dat zij een verhoogde bloeddruk hebben. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting tijdelijke meetlocaties in op openbare plaatsen in het hele land. Centrale Bibliotheek Rotterdam is één van deze locaties.

David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting: “Het is vanaf je 40e belangrijk je bloeddruk te kennen, ook als je gezond bent. Want een hoge bloeddruk voel je niet, maar verhoogt wel je kans op een hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op om regelmatig je bloeddruk te (laten) meten. Net zoals je ook wel eens op een weegschaal staat. Zo kun je tijdig maatregelen nemen om je bloeddruk op gezond niveau te krijgen als dat nodig is.”

Locatie
Van maandag 27 mei tot en met zaterdag 8 juni kunnen inwoners uit Rotterdam op zes openbare plekken op verschillende tijden van de dag gratis hun bloeddruk laten meten. De gemeten bloeddruk is persoonlijk, en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden.

Plus Verhoeven, Binnenhof 2
Maandag 27 mei, 10.00 – 14.00
Dinsdag 28 mei, 16.00 – 20.00
Woensdag 29 mei, 14.00 – 18.00

Plus Both, Schere 4-6
Maandag 27 mei, 10.00 – 14.00
Dinsdag 28 mei, 16.00 – 20.00
Woensdag 29 mei, 14.00 – 18.00

Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110
Maandag 3 juni, 13.00 uur – 19.30 uur
Dinsdag 4 t/m zaterdag 8 juni, 10.30 uur -17.00 uur

Laurens Thuiszorgwinkel, Groenendaal 29F-31A
Maandag 3 t/m zaterdag 8 juni, 10.00 uur – 15.00 uur

Laurens Thuiszorgwinkel, Zuidplein 92
Maandag 3 t/m zaterdag 8 juni, 10.00 uur – 15.00 uur

Maas Theater en Dans, Sint Jobsweg 3
Dinsdag 28 mei en dinsdag 4 juni, 09.30 – 17.00 uur

Deel dit artikel