Alsof ze niet weg waren geweest, zo stapte de kleine kudde schotse hooglanders het Eiland van Brienenoord weer op. De runderen helpen Stichting het Zuid-Hollands Landschap met het beheer van het eiland. Nu de lente alles volop in groei en bloei zet, is er weer voldoende te eten voor deze grazers. U kunt ze dus zomaar weer tegenkomen!

Spannende paadjes
Boswachter Richard Hagendoorn is blij dat ze er weer zijn: ‘De hooglanders zijn onze grasmaaiers op het eiland. Bramen, kruiden en twijgen staan dagelijks op hun menu. Maar ze maken ook nieuwe spannende paadjes in het bos’. Een paar van die paadjes komen uit op de natuurspeeltuin De Blije Bij. Hier vindt u boomstammen, rivierzand en wilgentakken om mee te spelen. En verder een klimrek, een bijenhotel, picknicktafel en nestschommel. Grote kans dat de hooglanders te spotten zijn tijdens een wandeling. Tot en met de herfst grazen en struinen ze hier.

Onderdeel van het getijdenpark
Het Eiland van Brienenoord is een bijzonder eiland: middenin de stad vind je hier echte natuur. De komende jaren werkt het Zuid-Hollands Landschap samen met een groot aantal partners om deze natuur nog beter te laten aansluiten bij het dagelijks getijde van de Nieuwe Maas. Door een natuurlijke overgang te maken aan de rivier met eb en vloed ontstaat een uniek landschap: het getijdenpark. Hier stijgt en daalt het waterpeil twee keer per dag zo’n anderhalve meter. Dat komt door de open verbinding naar zee. Op het droogvallende slib ontstaat natuur die verder nergens in Europa te zien is.