De gemeente draaide van 9 april tot 12 juni een proef met de Flying Squads. Door cameratoezicht, de meldkamer en handhavers in te zetten moest de pakkans bij naastplaatsingen (vuil plaatsen naast containers) verhoogd worden. In totaal zijn 120 boetes opgelegd. Dat zijn er 74 meer dan in dezelfde periode van 2018.

De proef met de Flying Squads werd gestart op twee straten in Rotterdam Zuid die bekend staan als hotspot voor naastplaatsingen. Gebleken is dat de meeste naastplaatsingen hier gebeurden tussen zondagmiddag en dinsdagavond. Bestaande gemeentelijke camera’s zijn op deze plekken in die periode ingezet om live en op heterdaad daders te kunnen betrappen.

Resultaten
41 keer is een overtreder op heterdaad betrapt waarna een bestuurlijke boete is opgelegd van 95 euro
79 keer is spoedeisende bestuursdwang toegepast en zijn opruimkosten van 125 euro bij de overtreder in rekening gebracht

Doorzetten huidige aanpak
Wethouder Wijbenga is tevreden over de voorlopige resultaten: ’74 meer boetes dan normaal, dat betekent een flink hogere pakkans. Een aanpak die we dus onverminderd doorzetten, ook op andere hotspots. Rotterdammers willen in een schone stad wonen en zijn het dan ook zat dat sommige medebewoners het niet zo nauw nemen met hun afval. Daar treden we tegen op, met als doel dat iedereen zich realiseert dat een schone straat een gezamenlijke inzet is.’

Sensoren
‘Volle containers moeten snel geleegd worden’, vervolgt Wijbenga. ‘De vulgraadsensoren helpen ons om dat steeds efficiënter te doen. Maar het uitrollen over de hele stad is een project op grote schaal. Het kost tijd om de kinderziektes eruit te halen. Daar zijn we druk mee bezig.’

Slimme Scanauto
Het blijft niet alleen bij het doorzetten met heterdaadjes via cameratoezicht. In juni 2019 is gestart met het voorbereiden van de scanauto’s om met beeldherkenning naastplaatsingen te detecteren. De scanauto maakt foto’s van containers en omgeving en de slimme software kan dit herkennen als naastplaatsing. Zo kunnen we straks zien waar het misgaat en daar onze capaciteit op aanpassen.

In de bak
Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die deze integrale werkwijze met live beelden van cameratoezicht en ‘heterdaad’ handhaving op straat toepast. Vuil naast de containers is veel Rotterdammers een doorn in het oog en een bron van ergernis. Daarom pakt Rotterdam het stevig aan met het programma ‘In de bak’ dat op 5 maart werd vastgesteld om naastplaatsingen te lijf te gaan. Voorlichting en het juiste gedrag belonen, maar ook handhaven om het verkeerde gedrag aan te pakken, zoals met de Flying Squads zijn belangrijke sleutels.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel