Met nog precies één maand te gaan voor het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland losbarst, heeft de Wereldhavendagen een aantal nieuwe excursies en vaartochten aan haar programma toegevoegd. Op 6, 7 en 8 september 2019 kunnen bezoekers aan nog meer locaties in en om de Rotterdamse haven een bezoek brengen. Daarnaast breidt het aantal opstapplaatsen uit en is het bij een aantal excursies mogelijk om met eigen vervoer te reizen.

Thema van de 42e editie van de Wereldhavendagen is ‘MariTeam’. Tijdens de excursies, die bezoekers meenemen naar alle uithoeken van het Rotterdamse havengebied, kan men zelf kennismaken met het fantastische staaltje teamwork van alle mensen die dagelijks keihard werken aan het succes van Rotterdam als maritieme hoofdstad en zijn haven.

Nieuwe excursies en vaartochten
De Botlekburg is een van de grootste stalen beweegbare bruggen van Europa en cruciaal voor een goede doorstroom van verkeer over weg, spoor en water. Tijdens de excursie komen deelnemers alles te weten over wat erbij komt kijken om dit technische hoogstandje elke dag goed te laten functioneren. Ook kunnen bezoekers via het Schiekanaal diep het achterland in naar de Spaanse Polder, een van de oudste industriële gebieden van Rotterdam. Uiteraard wordt een bezoek aan de monumentale Van Nellefabriek en Tollensfabriek niet overgeslagen. Het programma van Flow Drechtsteden is ook onderdeel van de Wereldhavendagen; een excursie brengt bezoekers naar Veth Propulsion in Papendrecht. Deze fabrikant van thruster-scheepsschroeven met ruim 180 werknemers is al sinds 1951 een begrip in de maritieme sector.

Ook zijn er nieuwe vaartochten bevestigd. Zo meert bijvoorbeeld het zestig meter lange zeilschip ‘De Eendracht’ weer in Rotterdam af, is het mogelijk om vanaf partyschip ‘De Ameland’ de avondshow met het vuurwerk te bekijken, en verzorgen de historische zeeslepers ‘Elbe’ en ‘Furie’ van Sleepboothaven Maassluis diverse tochten. Wie wat meer snelheid zoekt, kiest voor een tocht in een RIB-powerboat of een ritje achterop een waterscooter van Dutch River Riders in de Rijnhaven.

Meer plaatsen, opstaplocaties en eigen vervoer
Het teamwork dat de Rotterdamse haven mogelijk maakt, beperkt zich uiteraard niet tot de stad en het havengebied. Vandaar dat het programma van de Wereldhavendagen zich dit jaar verder uitbreidt naar omliggende plaatsen. In de week voorafgaand aan het evenement is het marineschip MAHU te bezoeken in de Berghaven in Hoek van Holland.  Op zaterdag 7 september vertrekken er vanuit Hoek van Holland een aantal excursies met de Fast Ferry, voor een bezoek aan diverse haventerminals.

De Wereldhavendagen vergroot dit jaar ook het aantal opstaplocaties voor excursies. Zo wordt het voor diverse excursies mogelijk om op te stappen bij de metrohaltes Tussenwater (in Hoogvliet) en Marconiplein. Ook is het bij een aantal excursies dit jaar voor de eerste keer mogelijk om met eigen vervoer te reizen.

Het volledige excursieaanbod van de Wereldhavendagen is te vinden op www.wereldhavendagen.nl. Waar het evenemententerrein rond de Erasmusbrug gratis te bezoeken is, dienen voor de excursies en vaartochten wel kaarten te worden aangeschaft. Voor de ieder jaar weer populaire dagcruise van P&O Ferries is dat nu al mogelijk. Kaarten voor de overige excursies zijn vanaf maandag 26 augustus 12:00 uur online te bestellen.

Over de Wereldhavendagen
De Wereldhavendagen in Rotterdam is het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. De 42e editie vindt plaats op 6, 7 en 8 september 2019 in het gebied rond de Erasmusbrug. De bezoekers kunnen via tal van activiteiten op de kade, demonstraties op het water en excursies die dieper de haven in gaan, kennismaken met alle teamspelers die de Rotterdamse haven rijk is. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel programma in de stad. In 2018 trok het evenement ongeveer 380.000 bezoekers. De hoofdsponsors/partners van de Wereldhavendagen zijn Port of Rotterdam, de Koninklijke Marine en Rotterdam Festivals.

Kijk voor meer informatie op www.wereldhavendagen.nl.

Foto: Anne Reitsma