Twee jaar lang werkten dagelijks 80 tot 100 bouwvakkers aan de renovatie van de Maastunnel. Op 19 augustus gaan de autotunnelbuizen weer open. En dan ziet de tunnel er op het oog eigenlijk nog precies hetzelfde uit. Rob Nieuwschepen, die vanuit de gemeente het werk begeleidde, kijkt vanaf zijn werkplek in de bouwkeet op de tunnelmond aan de zuidoever. ‘De Rotterdammer ziet er straks helemaal niks van’, grapt hij. ‘De Maastunnel is een monument en dat betekent dat we in principe niks mogen veranderen aan het uiterlijk.’

Originele tegeltjes
Sterker nog, veel origineel materiaal is hergebruikt. Zoals de kenmerkende tegeltjes en de oude kappen en bakken van de verlichting. Maar achter de kappen zitten nu energiezuinige LED-lampen. ‘Ook de vorm van de voormalige ventilatiegaten is nog zichtbaar in de muren, maar er is een heel nieuw ventilatiesysteem aangebracht.’ De bouwvakkers zijn deze weken bezig met de laatste loodjes in de autotunnelbuizen. ‘We begonnen eigenlijk al in 2016’, legt Nieuwschepen uit. ‘Een jaar lang hebben we alle werkzaamheden goed voorbereid en allerlei proeven gedaan, zodat we zeker wisten dat we de planning zouden halen.’

Sanering ondervloer
De Maastunnel (1942) moest om twee belangrijke redenen worden gerenoveerd. Ten eerste voldeed de oude tunnel niet meer aan de huidige veiligheidseisen en ten tweede was de vloer onder de rijbanen in erg slechte staat. ‘Die was aangetast door zogenoemde dooizouten’, legt Nieuwschepen uit. ‘De pekel is in al die jaren in de vloer getrokken en heeft deze samen met water en zuurstof aangetast.’ Op een innovatieve manier is deze één meter dikke ondervloer gesaneerd. ‘De bovenste 15 centimeter is met een speciale machine verwijderd. Vergelijk het met een hogedrukspuit. We hebben het beton er letterlijk afgespoten.’ Stukje voor stukje is zo ongeveer 550 meter ondervloer gerenoveerd.

Fiets- en voetgangerstunnel
Inmiddels ligt in de tunnel ook een nieuwe gele asfaltlaag op de rijbanen, zijn de natuurstenen bij de tunnelmond gereinigd en zijn er nieuwe camera’s, geluidssystemen en hulppostkasten geplaatst. Ook is er een nieuw systeem om de verkeersdoorstroming te volgen. Verder zijn de toegangswegen buiten de tunnel opgeknapt, met nieuw asfalt en nieuwe portalen met verkeerslichten, borden, camera’s en hoogtemelders.

De renovatie is daarmee nog niet helemaal klaar. Nieuwschepen: ‘In de komende maanden doen we nog wat laatste klussen, maar de tunnel hoeft daarvoor niet meer lange tijd dicht. Ondertussen bereiden we de renovatie van de fiets- en voetgangerstunnel voor. Die begint in december en duurt ongeveer zeven maanden voor de fietstunnel en elf maanden voor de voetgangerstunnel.’

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel