Onder de naam A Festival Downtownbouwde organisator De Nieuwe Lichting de afgelopen vijf jaar een sterke naam op met een vooruitstrevende, eigenwijze en vooral diverse line-up. Het festival met de mooiste backdrop van de wereld: de Rotterdamse binnenstad, groeit dit jaar met een mix van sterke headliners, nieuwe ontdekkingen en lokale parels.Op 5 oktober kun je in Rotterdam terecht voor de beste elektronische muziek.

Met een nieuwe uitstraling, nieuwe programmeringspartners en een nóg sterkere programmering, zet het festival duidelijk in op groei. Het deels gratis toegankelijke festival groeit dit jaar ook weer in hoeveelheid locaties: in totaal zijn er vijftien vaste area’s en één pop-up. Hoewel de programmering gericht is op elektronische en elektronisch geïnspireerde muziek, valt vooral de diversiteit op. Er is plek voor singer-songwriters, niet-westerse artiesten, vooruitstrevende hiphop, maar evengoed voor elektronische-stomp-voor-je-kaak-punk en de dikste heavy bass uit de UK.

WORM WORM wordt opgedeeld in twee area’s. In de bovenzaal brengt Downtown twee stromingen die hun oorsprong in Jamaica vonden en zich in de UK verder ontwikkelden. De soundsystem-cultuur vindt zijn oorsprong in de vroege jaren ’50 op Jamaica. Toen grote groepen Jamaicanen naar het Verenigd Koninkrijk emigreerden, werden zij in vele clubs en pubs geweigerd. Door letterlijk zelf grote speakers te bouwen, waren zij in staat zelf hun eigen cultuur te vieren en in de buitenwijken van de grote Britse steden, smolt de reggae- en dub-muziek samen met genres als hiphop tot een nieuw genre: grime. In die buitenwijken is deze stroming onder de jongeren dé dominante cultuur. In Rotterdam is een van de grootste soundsystems actief:Masego. Zij worden voor het festival gekoppeld aan het Rotterdamse Grime collectief BASH die onder andere de UK grime-legend Roskovoor het festival wisten te strikken.

In de benedenzaal van WORM gaat het festival een samenwerking aan met het jonge Rotterdamse collectiefHunnaen het eigenwijze Rotterdamse label Hard Headerz. Beide vinden hun oorsprong in de hiphop, maar zijn ook duidelijk beïnvloed door wat er in de UK op gebied van grime en aanverwante genres plaatsvindt. Het hiphop-label 1Oak staat momenteel volop in de picture. 1Oak is het label dat Sevn Alias oprichtte nadat hij besloot bij het succesvolle Rotterdam Airlines te vertrekken, waar hij als onbetwiste aanvoerder gezien werd. Halverwege juni dit jaar verscheen het langverwachte compilatiealbum waar op tracks van 1Oak-leden Sevn Alias, Lucass, Mensa, Bokke8 Philly, Beertje en Cinco te horen zijn. Een van de eerste shows van 1Oak als collectief check je hier tijdens Downtown.

Club Vibes Voor de betere elektronische rauwe sound slaat Downtown in Club Vibes de handen ineen met het Rotterdamse boekingskantoorCloudhead(o.a.De Likt, Hausmagger en Juiceboxxx) en hét Nederlandse indie-muziekplatform The Daily Indie.Headliner daar is het Belgische Raketkanon. Bekend van hun epische shows op festivals als Zwarte Cross, Paaspop en Pukkelpop, brachten dezeelektronische sloopkogelsonlangs hun nieuwe album RKTKN#3 uit. Een plaat vol dystopische, electronische beats, synth-layered soundscapes en hypnotiserende groves.

Het uit Zuid-Afrika afkomstige dreamnoise-duo Medicine Boy opereert tegenwoordig vanuit Berlijn.Met hun progressieve, elektronische muziekvertegenwoordigen ze precies de do-it-yourself-punkmentaliteit waar deze stage voor staat. Hoewel hun laatste album Lowerop het prestigieuze label Fuzz Club verscheen, doet dit duo nog altijd hun eigen management en alle boekingen helemaal zelf. De uit Rotterdam afkomstige supergroep THE DEAD CVLT bestaande uit hardcore drum&bass-legendes Thrasher en Limewax en hardcorepunk-legendes Lemmy en Sjarm13, openen de avond. Zeker geen lokaal opwarmertje waar je halverwege pas binnen wilt vallen!

Brasilbinkie Midden op het skatepark aan de West-Blaak staat Brasilbinkie. In deze Rodizio kan je normaal gesproken terecht voor de heerlijkste gerechten uit de Braziliaanse keuken.Maar tijdens Downtown wordt deze geweldige plek omgetoverd tot een club waar samen met Pantropical, Bass Odyssey en Noodlebar een experimenteel programma wordt neergezet. Wereldwijd staat Rotterdam bekend om het enige muzikale genre dat ooit in Nederland ontstaan is: gabber. Die stroming ging de hele wereld rond en werd in Indonesië opgepikt, en met metal, noise en inheemse muziek gemixt, door de rave-weirdo’s van Gabber Modus Operandi. Binnen de elektronische muziek gonst het al een tijd rond deze absolute buzz-act, die deze maand hun nu al legendarische album HOXXXYA uit zal brengen en tijdens Downtown voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Later in de nacht laat Fractureziendat het niet alleen de jonkies zijn die aan de forefront van de elektronische muziek staan. Naast veteraan dj, is deze heavy bass pionier de grote man achter het LondenseAstrophonica label. In de basement van Brasilbinkie laat Downtown met DRVG CVLTVRE als headlinerzien ook de ontwikkelingen op het gebied van modulaire synthesizers serieus te nemen. Een wereldprimeur scoort het festival met het feit dat deze hele modulaire stage via een Silent Disco-systeem wordt uitgestuurd.

Compleet programma WORM, Club Vibes en Brasilbinkie: 1OAK | Raketkanon (BE) | Roska (UK) | Masego Soundsystem | Gabber Modus Operandi (IND) | Fracture (UK) | Medicine Boy (DE) | The Dead Cvlt | Hard Headerz | DRVG CVLTVRE | HUNNASoundsystem | Dentalhon & Tisci London | DJ Shanodin | DJ Sirene | Yorobi | EYCEE | AmangDjaso & Sun O.C. | OSC1899 | Rob Donkers | Boris Scorpio and many more.

Gratis/tickets Het gros van de locaties is gratis toegankelijk.Voor de locaties WORM, Club Vibes en Brasilbinkieheeft de bezoeker een locatie-ticket of All Area’s-bandje nodig. Op deze locaties wordt ingezet op een extra bijzonder programma. Bovenstaande namen vormen het eerste deel van het programma dat Downtown bekend maakt en behelst puur dat deel dat te zien zal zijn op de locaties waar een ticket voor nodig is.

Ticket-info: Entree WORM: €10,- Entree Club Vibes: €10,- Entree Brasilbinkie: €8,- All Area’s ticket: €15,-. EarlybirdAll Area’s ticket: €10,- (beperkt aantal beschikbaar) Meer info en tickets via: www.festivaldowntown.nl

Deel dit artikel