Vandaag te zien in Rotterdam: twaalf plekken waar Patrick van der Jagt, bekend van het tv-programma The Rotterdam Project, sliep toen hij dakloos was. De foto’s, die Van der Jagt zelf maakte, zijn afgedrukt op posters en liggen op de middenberm van het Kruisplein. De fotograaf maakte de straatexpositie genaamd #hierslaapik in opdracht van de Pauluskerk om aan te dringen op oplossingen voor het groeiende daklozenprobleem in de stad.

In aanloop naar de Tweede Rotterdamse Daklozendag op 16 september in de Pauluskerk, ging Van der Jagt, ook wel bekend als Caveman010, terug de straat op waar hij ruim acht jaar (over)leefde. In die tijd zocht hij vaak zijn rust in de Pauluskerk. Hij fotografeerde twaalf van zijn vroegere slaapplekken. Onder meer een parkeergarage, een plek onder een brug en een struik, nu door een ander bewoond. Sommige plekken zijn overdag nauwelijks te herkennen als slaapplaats. De foto’s zijn, naast op straat, vanaf vandaag ook online te bewonderen en op het kerkplein in de Pauluskerk.

Nog steeds slapen mensen buiten
De foto’s tonen de rauwe werkelijkheid van het verlangen naar een dak boven je hoofd en een zoektocht naar beschutting en rust. Van der Jagt confronteert de kijker op Rotterdamse, nuchtere wijze en zonder mooimakerij met zijn verleden. Een verleden dat voor veel mensen in Rotterdam nog steeds de keiharde realiteit is.

De Tweede Rotterdamse Daklozendag: de stad gaat in gesprek
De afgelopen tien jaar is het aantal daklozen meer dan verdubbeld. In Rotterdam leven naar schatting zo’n 4000 daklozen. Meer dan 100 mensen brengen de nacht door op straat. De Pauluskerk pleit al jaren voor een ‘vangnetaanpak’, waarbij elke dakloze direct opvang krijgt en één vaste, persoonlijk begeleider, die bij iemand blijft tot alle problemen zijn opgelost. Op de Tweede Rotterdamse Daklozendag gaat de stad hierover in gesprek.

Deel dit artikel