Rotterdam wil een inclusieve, toegankelijk en gastvrije stad zijn. Door het plaatsen van nieuwe openbare toiletten en het opzetten van de ‘Propere Plee’ is in het centrum de 500 meter toiletnorm van de Maag Lever Darm Stichting bereikt.

Eerder ontving Rotterdam met haar toiletbeleid al het predicaat Koplopergemeente openbare toiletten. Het gaat de gemeente niet alleen om het voorkomen van wildplassen. Alhoewel dat op sommige plekken tot veel overlast leidt. Voor velen is een toilet simpelweg noodzakelijk. Mensen met buik- of blaasproblemen durven er niet op uit, zonder zeker te weten dat er een toilet in de buurt is. Ook ouderen en hele jonge kinderen moeten vaak onverwachts naar het toilet. In veel andere Europese landen is een toilet in de supermarkt bijvoorbeeld heel normaal. Daarom maakt de gemeente zich hard voor meer toegankelijke openbare en opengestelde toiletten.

Hoge Nood
Afgelopen periode zijn acht nieuwe zelfreinigende openbare toiletten geplaatst in de openbare ruimte en daar komen er nog meer bij. Daarnaast is de Propere Plee geïntroduceerd. De cafés, restaurants en hotels die hieraan meewerken laten met een groene sticker op de deur zien dat het publiek gratis van het toilet gebruik mag maken. De groene sticker geeft ook aan of het kleinste kamertje toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De bedrijven zijn te vinden in de HogeNood-app. De app laat de route naar het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet zien, net als het soort voorzieningen.

Mysteryguest
De deelnemende horecaondernemers aan de Propere Plee zijn afgelopen zomer allemaal bezocht door een Mysteriebezoeker van de gemeente. Tijdens deze mysteriebezoeken is gecontroleerd op een drietal punten:

  1. Kan een passant gratis gebruik maken van het toilet
  2. Is de groene Propere Plee sticker zichtbaar bij de entree geplakt
  3. Staat de horecaondernemer vermeld in de hoge nood app.Ook heeft de mysteriebezoeker ondernemers adviezen meegegeven om het toilet voor meer doelgroepen toegankelijk te maken.

Meer klanten
Deelnemende ondernemers vinden het belangrijk dat mensen die afhankelijk zijn van het een toilet niet thuisblijven maar ook gewoon uitgaan en meedoen. Daarnaast merken zij dat hun omzet stijgt bij een gastvrij toiletbeleid. Een gratis toilet trekt nu eenmaal meer klanten. Horecaondernemers die mee willen doen met de Propere Plee kunnen zich aanmelden bij de gemeente via 14010.

Bron&foto: gemeente Rotterdam