Politie en brandweer oefenen in oktober op de monumentale brug ‘De Hef’. Het gaat in totaal om vier oefendagen waarvan een door het Team Surveillance Honden van de politie en drie van het Reddingsteam Hoogteverschillen van de brandweer.

1 oktober – Team Surveillance Honden van de politie
De oefening start op dinsdag 1 oktober om 9 uur. Honden en geleiders oefenen met elkaar om tot succesvolle aanhoudingen te komen. Op De Hef maken de honden met hun geleiders een afdaling van De Hef naar een politieboot. Dit gebeurt onder toeziend oog van gecertificeerde instructeurs. De boot vaart naar de plaats incident waar een arrestatie plaatsvindt, met hulp van een hond. Hondengeleiding teams uit het hele land doen aan deze oefening mee.

14, 21 en 28 oktober – ReddingsTeam Hoogteverschillen van de brandweer
De oefeningen van het ReddingsTeam Hoogteverschillen starten om 9 uur, op maandag 14, 21 en 28 oktober. De brandweer oefent bijvoorbeeld met gewonden op grote hoogte en op kleinere hoogteverschillen. De hele Hef wordt hiervoor gebruikt. Het val, het beweegbare deel van de voormalige spoorbrug, wordt aan het begin en aan het eind van de oefeningen gebruikt om materiaal te verplaatsen. Het is mogelijk dat ook ambulances aan de trainngen meedoen.

Bescherming voormalige spoorbrug
De gemeente Rotterdam is zuinig op haar monumenten en objecten. Daarom worden dit soort oefeningen tot een minimum beperkt en zijn er bepaalde eisen gesteld. Denk aan het afdekken van de kwetsbare sierverlichting en het beschermen van de plekken waar klimtouwen gebruikt worden. Bij regen en (te veel) wind gaan de oefeningen niet door.

Bon: gemeente Rotterdam
Foto: Wikipedia

Deel dit artikel