Terwijl de Rotterdamse Nachtraad het nachtleven nieuw leven inblaast, de Coolsingel in snel tempo transformeert tot promenadegebied en het stadscentrum plaats maakt voor hoogbouw, houden de gemoederen aan het Stadhuisplein het publiek al even bezig.Het bekende feestplein maakte in 2017 plaats voor 218 studentenunits in het Lucia-gebouw waarmee de combinatie van wonen, werken en uitgaan mogelijk moest worden gemaakt. Het doel van nieuwe eigenaar Raiffeisen? Een goed woon – en leefklimaat voor álle Rotterdammers. Want, deze levendige combinatie gaat immers in steden overal ter wereld samen, mits regelgeving rondom een goed woon – en leefklimaat wordt nageleefd. Toch is gebleken dat het door meerdere redenen nog niet mogelijk is in Rotterdam.

Metropool Rotterdam
De horecagelegenheden op het Stadhuisplein zijn overtuigd dat de bedrijfsvoering door de komst van de studentenwoningen wordt beperkt. Dit heeft als gevolg dat de gerealiseerde studentenwoningen dagelijks te kampen hebben met hevige geluidsoverlast. De maatregelen die moeten worden genomen ter reductie van het geluid van de horeca op het Stadhuisplein zijn niet louter noodzakelijk voor een goed woon-en leefklimaat voor de Erasmus Universiteit studenten van het Lucia-gebouw. Ook de toekomstige koper van de 113 appartementen aan de Coolsingel 75 heeft baat bij een levendig en divers stadscentrum.  

Matthias Marhold, Managing Director bij Raiffeisen vertelt: “Wij geloven in een levendige en diverse stad waarin verschillende functies elkaar niet uitsluiten”. Binnenkort zal de Raad van State het bestemmingsplan ‘Lijnbaankwartier-Coolsingel’ opnieuw toetsen en wordt er beoordeeld of een goed woon – en leefklimaat kan worden gegarandeerd voor zowel de woonachtige studenten als de daar tegenoverliggende cafés.

Foto: Lucia Living

Deel dit artikel